Houtrot: hoe voorkom je het?

Houtrot is heel vervelend: het kan veel schade opleveren aan je huis en schilderwerk. Het liefst wil je houtrot voorkomen. Gelukkig is dat met de juiste maatregelen heel goed mogelijk. Wat is houtrot nu eigenlijk en hoe voorkom je het? 

Wat is houtrot?

Houtrot is in principe een soort schimmel die zorgt voor aantasting van het hout. De schimmel in het hout ontstaat door verschillende invloeden, zoals temperatuurverschillen, mechanische schade (zoals scheuren en krassen) en vervuiling. Door middel van vocht, warmte en zuurstof wordt de schimmel gevoed en kan deze groeien. Houtrot komt vooral voor op plekken die bloot worden gesteld aan de invloeden van buitenaf, zoals regen.

Hoe herken je houtrot? 

Deuren en kozijnen: dát zijn de plekken waar houtrot zich vaak bevindt. Toch is houtrot niet altijd direct zichtbaar. De schimmel groeit namelijk vooral binnenin het hout. De eerste kenmerken waaraan je houtrot kunt herkennen zijn: aantasting van de verf, beginnende scheurvorming en donkere verkleuring van het hout. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je de schade kunt beperken. Om houtrot te herkennen en is het dus belangrijk om regelmatig je schilderwerk en houtwerk te controleren. Dit kun je doen aan de hand van 3 tips.

  1. Kijk je hout- en schilderwerk na aan de hand van de eerste kenmerken (aantasting, scheurvorming en verkleuring). 
  2. Voel hoe de conditie van het hout is. Dit doe je door in het hout te prikken/duwen. Voelt het zachter aan? Dan is er waarschijnlijk houtrot aanwezig. 
  3. Klop regelmatig een keer op het hout en luister wat je hoort. Klinkt dit hol in plaats van massief? Dan kan er houtrot aanwezig zijn. 

Hoe kun je houtrot voorkomen? 

Er zijn verschillende manieren om houtrot te voorkomen. Uiteindelijk draait alles om het goed onderhouden van je woning. Een aantal dingen zijn daarbij van belang. Om te beginnen een goede verflaag, die het hout beschermt. Regelmatig schilderen is dus noodzakelijk. Verder is het belangrijk dat het hout- en schilderwerk regelmatig worden schoongemaakt en worden gecontroleerd. Door het goed onderhouden van je houtwerk en schilderwerk help je houtrot voorkomen.

Voorkom houtrot met onderhoud van Garantplan!

Houtrot voorkom je dus door je schilderwerk goed te onderhouden. Wil jij dat graag overlaten aan professionals met verstand van zaken die ervoor zorgen dat jij tien jaar lang geen omkijken hebt naar het onderhoud van je schilderwerk? Het onderhoudsabonnement van Garantplan biedt de oplossing! Na een statschilderbeurt start je abonnement en betaal je een vast maandbedrag, dat tien jaar gelijk blijft. Elk jaar wordt je schilderwerk gecontroleerd en onderhouden. Een complete herschilderbeurt zit in het abonnement inbegrepen. En we maken meteen ook je dakgoot schoon. Zo helpen we je bij het voorkomen van houtrot, bespaar jij kosten en verhogen we de waarde van je woning. 

Meer weten? Neem contact op!

Doe de snelle check en krijg binnen een minuut een indicatie van jouw vaste maandbedrag. Je kunt ook meteen een offerte aanvragen. Wil je eerst meer informatie? Neem dan gerust contact op en stel ons je vraag. 

Wij adviseren je graag!

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact
op via 0165 201 131 of info@garantplan.nl.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontvang met onze keuzehulp binnen 1 minuut
jouw maandbedrag op maat!